Departament de obţinere fonduri europene/nerambursabile

     Primăria trebuie să aibă un departament specializat în obţinerea de fonduri europene. Pentru ca dezvoltarea oraşului să fie o certitudine şi nu doar o promisiune, este nevoie ca Primăria să aibă angajaţi care să conceapă proiecte cu fonduri nerambursabile. Bugetul local nu este suficient pentru câte investiţii sunt necesare în oraş dar prin atragerea acestor fonduri se pot realiza proiecte importante.


     Fondurile europene se pot obţine pentru mediu şi realizarea de spaţii verzi, infrastructură (refacerea drumurilor, asfaltare etc.), educaţie, reţele de utilităţi etc. Totodata, ar trebui încheiate parteneriate de schimb de experienţă cu alte oraşe din ţară, apropiate Popeştiului ca suprafaţă/număr de locuitori/etc. şi să se preia modalitatea lor de obţinere a fondurilor europene.

Atragerea de investitori şi realizarea unei zone de birouri în Popeşti - Leordeni

     Popeşti – Leordeni este singurul oraș din România care nu are metrou dar are acces direct la douӑ stații de metrou și poate avea și la a 3-a.

 

     Prin actualizarea PUG-ului ar trebui prevazută, în zona străzii Viilor spre centura Bucureștiului, a unei zone industriale unde să se construiască spaţii de birouri. Ar trebui vizate corporații mari care, în loc să închirieze sedii în Nordul Bucureștiului, să aibă sedii şi în Popeşti. O mare parte din locuitorii zonei noi din Popeşti lucrează în corporații din București, doar că impozitul lor pe venit se duce în bugetul UAT-ului unde îşi desfășoară activitatea.

Prin mutarea sau realizarea de sedii noi în Popeşti, vom genera astfel o sursă foarte importantă de venit. Amplasarea aceste zone industriale trebuie să fie foarte bine gândită, mai ales din punct de vedere al accesului auto şi/sau pietonal dar şi al infrastructurii. În cazul acesta, după prinderea în PUG a acestor zone industriale cu exproprierile necesare, acolo unde se impune, Primăria va trebui să aibă un proiect disponibil prin care să asigure companiilor interesate de construcția clădirilor de birouri, a unor terenuri parcelate cu utilităţi disponibile şi acces facil. Se pot realiza şi circuite regulate de transport în comun de la pasarela pietonală până în zona de birouri creând astfel condiţii optime pentru dezvoltarea acestei zone. Dacă se vor crea locuri de muncă în Popeşti – Leordeni, atunci acestea vor fi o sursă de venit foarte importantă. Mai mult, am ajuta şi pe partea de mediu/poluare/aglomerație, ce ar însemna că un sfert din cei care locuiesc în Popeşti, în loc să se deplaseze cu mașinile personale sau cu metroul până în București, ar putea avea sediul chiar în Popeşti – Leordeni. Mulţi ar putea merge la locul de muncă cu bicicletele, trotinetele electrice sau pe jos, reducând astfel şi aglomerația de la orele de vârf.

      Primăria ar trebui să aibă în vedere şi realizarea unor zone comerciale în toate zonele oraşului, crescând astfel confortul cetăţenilor din acele zone, dar şi reducerea traficului pentru deplasări în vederea cumpăraturilor.

     De exemplu: în zona Leordeni, pentru cartierul Leordeni şi ansamblurile Confort City şi Trend Residence ar trebui identificat un teren disponibil, cu utilităţi şi, ulterior, Primăria să caute investitori pentru realizarea unei zone comerciale. Deschiderea unei zone comerciale care să includă diferite magazine de genul LIDL, Pepco, Mega, Profi, farmacie etc. vine în sprijinul locuitorilor din această zonă generând locuri de muncă dar ar reduce şi traficul generat de locuitori pentru cumpăraturi. Astfel de centre trebuie dezvoltate în diferite zone ale oraşului indiferent că este zona nouă sau veche. Totodată, zona Danubiana – Agropol ar trebui să fie prinsă intr-un program de dezvoltare industrială. Realizarea locurilor de muncă în această zonă este necesară iar poziţionarea lângă centura Bucureştiului este un avantaj pentru segmentul de distribuţie, acces auto gabarit mare.